top of page
  • bontenbal

Hoe Amazon het vliegwiel laat draaien

Het zal niemand ontgaan dat Amazon nauwelijks lijkt te stoppen. Draaide de kolos uit Seattle de eerste jaren van het bestaan forse verliezen, vandaag de dag groeit het bedrijf enorm mét aantrekkelijke winstcijfers. Als geen ander stelt Amazon de klant centraal. Geholpen door de enorme bak aan data waarover het bedrijf kan beschikken, kan het lage kosten combineren met een uitstekende klantervaring.


Aan het succes ligt een belangrijk werkmodel te grondslag: het vliegwiel, binnen Amazon ook wel de 'Virtuous Cycle' genoemd.Het vliegwiel is gebaseerd op een idee van Jim Collins uit 2001. Een vliegwiel is lastig in beweging te krijgen, maar als het eenmaal draait, is het nauwelijks te stoppen.


Het komt er op neer, dat het werkmodel van Amazon zo is ingericht dat door lagere prijzen, maar klanten de site bezoeken. Meer bezoekers brengen meer geld binnen, waardoor ook meer verkopers van buiten hun goederen willen verkopen via de site. Hierdoor kan Amazon de fysieke en IT-infrastructuur veel efficiënter inzetten. Dat leidt ertoe dat de prijzen nog verder kunnen dalen.


Verschillende auteurs hebben het model beschreven (aanraders zijn The Everything Store van Brad Stone en Bezonomics van Brian Dumaine).


Het vliegwiel kan en zal er voor ieder bedrijf anders uitzien, maar het is op zijn minst leerzaam na te denken hoe dit model voor jouw bedrijf kan werken.

37 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page